ESEMÉNYNAPTÁR

Január 2022
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

szgyf_banner.jpg
szgyf_somogy_banner.jpg

 

„ A szociális képességfejlesztő program kivitelezésében egyaránt szükség van az életvezetési készségek kialakítását előmozdító környezetre és a folyamatos nevelésre, amely megragad minden tanítási és gyakorlási lehetőséget” /Gunzburg 1973.)

Az egyéni fejlesztés az egész személyiségre írányúló tevékenység, melynek hatásai a sérülés fokától és életkortól függetlenül érvényesülhetnek. Minden ellátottra kiterjedő, konkrét célokat, fejlesztési feladatokat megjelölő, órarendszerinti egyéni foglalkozások rendszere épült ki. A foglalkozások minden ellátottra heti öt alaklomra 20-20 perc időtartamra biztosítottak.

Az alapvizsgálat elvégzése, értékelése megmutatja azokat a készségeket, képességeket, előismereteket melyek rávilágítanak a fejlesztési irányokra.

Az egyéni fejlesztés színterei:
-    kommunikáció fejlesztése
-    logika és számfogalom fejlesztése
-    mozgás és sportfejlesztés
-    ének-zene és ritmusfejlesztés
-    háztartási és praktikus ismeretek fejlesztése

A fejlesztő tevékenység önkéntes, a fejlesztő szakemberrel való együttműködésre épül. Az órarendszerinti egyéni foglalkozások lehetőséget biztosítanak az ellátott egyéni kívánságainak, aktuális érdeklődésének. A direkt fejlesztés mellett hangsúlyt fektetünk az indirekt fejlesztés lehetőségének kiaknázására, mint foglalkoztatás, szabadidős tevékenységek, kulturális programok, rendezvények.

Az egyénre szabott fejlesztési tervek felülvizsgálatát a szakmai team végzi, és szükségképen módosítja a további fejlesztés irányait, lépéseit egyes területeken.